0,00 (0,00 kn)
Sigurna naplata
22. prosinca 2021.

Patka s heljdom i umakom od naranče

Priprema: 180 min

Prema receptu Pin up kuharice.

Sastojci:

1x
patka
200 g
heljdine kaše
100 g
svinjske masti
1x
glavica luka
1x
pačja jetrica
1x
peršin, pušlek
1 jušna žlica
meda
3 jušne žlice
bijelog vina
3 jušne žlice
suncokretovog ulja
2x
naranča
1 žličica
soli
1 žličica
papra
200 ml
tople vode za podlijevanje

Koraci:

Patku očistiti, oprati, posušiti. Natrljati solju izvana i iznutra.
Heljdu oprati (u cjedilu, pod mlazom mlake vode), ocijediti. Nasjeckati luk, jetrica, peršinov list.
Pripremiti preljev od naranče: pomiješati med, vino, sok od jedne naranče, suncokretovo ulje. Heljdinu kašu kratko prokuhati (cca 5-6 minuta) u slanoj vodi.
Na dijelu svinjske masti staklasto popržiti luk, dodati jetrica, još kratko popržiti, maknuti s vatre i dodati prokuhanu ocijeđenu heljdinu kašu, popapriti i dodati sitno sjeckani peršinov list.
Šupljinu patke napuniti nadjevom od heljdine kaše (otvor zatvorite kuharskim koncem, čačkalicama ili komadićima štapića za ražnjiće).
Patku stavite u protvan, dobro premažite pripremljenim preljevom od naranče, stavite u protvan ostatak svinjske masti i započnite pečenje. Patka se peče otprilike 2-3 sata ovisno o njenoj veličini. Što ju duže pečete, to bolje, jer meso će biti mekše i sočnije. Pecite ju otprilike na 190 stupnjeva.
Zbog meda u preljevu postoji mogućnost da vam patka brzo potamni, no ne brinite, jednostavno ju ili poklopite (pa potkraj pečenja otklopite) ili prekrijte aluminijskom folijom ili papirom za pečenje. Tijekom pečenja patku zalijevati preostalim preljevom od meda i naranče, toplom vodom....tako da meso bude što sočnije.
Na polovici pečenja uz patku posložite kriške naranče i pecite do kraja.
Pečenu patku ostavite da malo odmori prije rezanja (nekih 15-ak minuta), razrežite, izvadite nadjev.
Naranče koje ste peki uz patku ne koristite, no umak koji ste dobili tokom pečenja malo zgusnite ukoliko želite (prelijte u lončić, dodajte malo škrobnog brašna i neka lagano vrije na vatri, do željene gustoće).
Serviranje: na tanjur složite komad pečene patke, dodajte prilog od heljdine kaše, prelijte umakom od pečenja i uz to poslužite salatu po želji.
Želite li uz patku osim priloga od heljde servirati i mlince, jednostavno pofurene i ocijeđene mlince umiješajte u onaj umak koji vam je ostao od pečenja (ostavite ga u posudi u kojoj se pekla patka i ne zgušnjavate ga) i lagano ih zapecite (nekih 10-ak minuta).
Dobar tek želi vam Pin up kuharica i Zdravi pinklec
Podijeli:
posljednji proizvodi
Design & Hosting PLAVI PIXEL © 2020 Zdravi Pinklec
lockusercartmagnifiercrossmenu