Patku očistiti, oprati, posušiti. Natrljati solju izvana i iznutra.
Heljdu oprati (u cjedilu, pod mlazom mlake vode), ocijediti. Nasjeckati luk, jetrica, peršinov list.
Pripremiti preljev od naranče: pomiješati med, vino, sok od jedne naranče, suncokretovo ulje. Heljdinu kašu kratko prokuhati (cca 5-6 minuta) u slanoj vodi.
Na dijelu svinjske masti staklasto popržiti luk, dodati jetrica, još kratko popržiti, maknuti s vatre i dodati prokuhanu ocijeđenu heljdinu kašu, popapriti i dodati sitno sjeckani peršinov list.
Šupljinu patke napuniti nadjevom od heljdine kaše (otvor zatvorite kuharskim koncem, čačkalicama ili komadićima štapića za ražnjiće).
Patku stavite u protvan, dobro premažite pripremljenim preljevom od naranče, stavite u protvan ostatak svinjske masti i započnite pečenje. Patka se peče otprilike 2-3 sata ovisno o njenoj veličini. Što ju duže pečete, to bolje, jer meso će biti mekše i sočnije. Pecite ju otprilike na 190 stupnjeva.
Zbog meda u preljevu postoji mogućnost da vam patka brzo potamni, no ne brinite, jednostavno ju ili poklopite (pa potkraj pečenja otklopite) ili prekrijte aluminijskom folijom ili papirom za pečenje. Tijekom pečenja patku zalijevati preostalim preljevom od meda i naranče, toplom vodom....tako da meso bude što sočnije.
Na polovici pečenja uz patku posložite kriške naranče i pecite do kraja.
Pečenu patku ostavite da malo odmori prije rezanja (nekih 15-ak minuta), razrežite, izvadite nadjev.
Naranče koje ste peki uz patku ne koristite, no umak koji ste dobili tokom pečenja malo zgusnite ukoliko želite (prelijte u lončić, dodajte malo škrobnog brašna i neka lagano vrije na vatri, do željene gustoće).
Serviranje: na tanjur složite komad pečene patke, dodajte prilog od heljdine kaše, prelijte umakom od pečenja i uz to poslužite salatu po želji.
Želite li uz patku osim priloga od heljde servirati i mlince, jednostavno pofurene i ocijeđene mlince umiješajte u onaj umak koji vam je ostao od pečenja (ostavite ga u posudi u kojoj se pekla patka i ne zgušnjavate ga) i lagano ih zapecite (nekih 10-ak minuta).
Dobar tek želi vam Pin up kuharica i Zdravi pinklec
Podijeli:
posljednji proizvodi
Blagdanski paket, meso, špic rebra i kiselo zelje, 7.6 kg
Kolačići su male tekstualne datoteke koje web stranice koriste za poboljšanje korisničkog iskustva. Zakon dopušta pohranjivanje kolačića na vaš uređaj ako je to izričito potrebno za rad web mjesta. Za sve ostale vrste kolačića, potrebno nam je vaše dopuštenje. Ako želite znati više o kolačićima, posjetite Cookiepedia - all about cookies.
Nužni kolačići čine stranicu upotrebljivom omogućavajući osnovne funkcije kao što su navigacija stranicom i pristup zaštićenim područjima. Web-stranica ne može ispravno funkcionirati bez ovih kolačića.