0,00 (0,00 kn)
Sigurna naplata

Svježi vrganji

4,51 (33,98 kn) 22,56 (169,98 kn)

Vrganj (lat. Boletus edulis) jedna je od najpopularnijih jestivih gljiva iz velikog carstva gljiva. Pripada porodici vrganjevki koja uključuje više od 2.000 vrsta. Među njima ima mnogo poznatih jestivih stapčarki, ali i otrovnih. Najpoznatija jestiva je vrganj, dok je najpoznatija i najveća otrovna gljiva ludara s karakterističnim crvenim stručkom i bijelim klobukom. Latinsko ime je dobio […]
Visa Mastercard American Express PayPal Diners Club Discover
detalji proizvoda
informacije

Vrganj (lat. Boletus edulis) jedna je od najpopularnijih jestivih gljiva iz velikog carstva gljiva. Pripada porodici vrganjevki koja uključuje više od 2.000 vrsta. Među njima ima mnogo poznatih jestivih stapčarki, ali i otrovnih. Najpoznatija jestiva je vrganj, dok je najpoznatija i najveća otrovna gljiva ludara s karakterističnim crvenim stručkom i bijelim klobukom. Latinsko ime je dobio prema frazi bolos edulis, što znači jestivi grumen. U našim je krajevima veoma popularan za branje, pa tako ima i nekoliko imena: orvanj, jesenjski vrganj, varganj, hrženjak ili sirnjaja.

Nije samo okus prednost vrganja već i  njihov nutritivni sastav: siromašni su mastima te istovremeno sadrže značajan udio proteina.  Štoviše, teško je naći biljnu hranu koja se može na tako različite načine prirediti, koja ima tako dobar okus, a ujedno ima i tako visoku hranjivu vrijednost kao što to imaju vrganji odnosno gljive općenito. Energetska vrijednost vrganja je mala, svega 25 kcal na 100 g namirnice.

Prednost je vrganja što sadrže ergosterol – molekulu koja se pretvara u vitamin D, što ne može ponuditi niti jedno drugo voće ili povrće.

Svježe vrganje možemo do 3 dana čuvati na suhom i hladnom mjestu, ali s vremenom gube na kvaliteti i poželjno ih je odmah konzumirati. Svježi se vrganji mogu očistiti i narezati na manje i tanje dijelove te se svježi odmah zalediti. Prije ledenja ih nije potrebno blanširati, a tako ih se može čuvati do 6 mjeseci. Također, može ih se i kiseliti u otopini kao za kiseljenje zimnice i hermetički zatvoriti u staklenku. Osušene vrganje najbolje je čuvati u papirnatoj vrećici na suhom mjestu, a tvrđe stručke je moguće samljeti u fini i aromatični prah.

Iako je vrganj nemoguće uzgojiti, potraga za njim stalno traje, a sve iskoristive zalihe se ubrzo rasprodaju. Neka istraživanja govore da se godišnje potroši između 20.000 i 100.000 tona vrganja na cijelom svijetu. Zanimljivo je da je najveći vrganj na svijetu težio malo iznad 3 kg i pronađen je na području Poljske.

izvor: Vrtlarica.hr i Vitamini.hr

Dodatne informacije

Količina

0,2 kg, 0,5 kg, 1 kg

Povezani proizvodi

Šampinjoni, svježi

1,06 (7,99 kn) 4,25 (32,02 kn)

Design & Hosting PLAVI PIXEL © 2020 Zdravi Pinklec
lockusercartmagnifiercrossmenu