0,00 (0,00 kn)
Sigurna naplata

Mikropovrće, miješana salata mix

3,32 (25,01 kn) 7,30 (55,00 kn)

Miješana salata od mikrozelenja Suncokreta, Gorušice, Rotkvice i Mungo graha, veselog naziva Munjara. Microgreensi su mladi izdanci povrtnih, ratarskih, začinskih i ljekovitih biljnih vrsta intenzivnog okusa i visokih nutritivnih vrijednosti. Koriste se u salatama, kao jestive dekoracije, u umacima, ribljim i mesnim jelima, smoothijima i juhama. Dodatak su uravnoteženoj prehrani te korisni su u prevenciji […]
Visa Mastercard American Express PayPal Diners Club Discover
detalji proizvoda
informacije
Miješana salata od mikrozelenja Suncokreta, Gorušice, Rotkvice i Mungo graha, veselog naziva Munjara.
Microgreensi su mladi izdanci povrtnih, ratarskih, začinskih i ljekovitih biljnih vrsta intenzivnog okusa i visokih nutritivnih vrijednosti. Koriste se u salatama, kao jestive dekoracije, u umacima, ribljim i mesnim jelima, smoothijima i juhama. Dodatak su uravnoteženoj prehrani te korisni su u prevenciji pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. Imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta. Konzumiraju se u svježem stanju te kao takvi zadržavaju visok udio aminokiselina, antioksidansa, fenola, vitamina, minerala i vlakana. Microgreensi sadrže 40-60 puta više vitaminima A, C, E i K nego isto povrće u tehnološkoj zrelosti. Biljke u ovoj fenofazi rasta sadrže veću količinu hranjivih tvari nego odrasle biljke. Smatraju se fukcionalnom hranom jer pozitivno utječu na zdravlje i umanjuju rizik od nastanka bolesti.
Suncokret (Helianthus annus)
Suncokret microgreens ima tamnozelene, deblje listove i mesnatu zelenu stabljiku. Slatko gorkastog je okusa. Jako je hrskav i najbolje dolazi kao samostalna salata i/ili u sendvičima. Osim navedenog, može se koristiti u prehrani kao i svi ostali microgreensi (salate, jestive dekoracije, umaci, riblja i mesna jela, smoothiji, juhe). Bogat je vitaminima A, C, E i K koji imaju ulogu u očuvanju zdravlja očiju i jačanju imunološkog sustava. Od minerala, suncokret je bogat kalijem, kalcijem i željezom. Jedna stabljika Suncokreta  sadrži čak  20 %  proteina koji opskrbljuju organizam esencijalnim masnim kiselinama. Također, suncokret sadrži masne kiseline od kojih je važna oleinska kiselina kao sastavni dio svih masti i ulja. Suncokret microgreens se nakon rezanja može čuvati do 5 dana u hladnjaku bez prethodnog pranja.
Mungo grah (Vigna mungo)
Mungo grah je mala zelena mahunarka okusom slična grašku. Od ostalih mahunarki izdvaja se visokim udjelom proteina, vlakana, antioksidansa i fitonutrijenata. . Od vitamina i minerala sadrži najviše kalija, magnezija, mangana te folne kiseline (vitamin B9) . Folna kiselina ima terapijsku vrijednost i koristi se u liječenju anemije i nekih oblika raka. Najpoznatiju ulogu ima u konzumaciji tijekom trudnoće. Za razliku od ostalih mahunarki, mungo grah  je lako probavljiv te se zbog toga preporuča redovita konzumacija ove fantastične mahunarke.
Rotkvica (Raphanus sativus)
Rotkvica microgreens je intenzivo gorkog i ljutkastog okusa. Prepoznatljiva je po zelenim listićima i crvenkastoj mesnatoj stabljici. Hrskave je strukture. – Odličan je dodatak mesnim jelima, salatama i umacima. Sadrži jako malo ugljikohidrata i skoro 0 g ulja. Od minerala bogata je kalijem, željezom, cinkom i fosforom koji imaju veliku ulogu u održavanju funkcije imuniteta. Najveći udio imaju vitamini A i C. Visok sadržaj prehrambenih vlakna utječe povoljno na probavu. Zbog proteinskog sastava uspješno suzbija gljivice koje su štetne ljudskom organizmu. Izražen ljutkasti okus ukazuje na prisustvo spoja izotiocijanata koji eliminira štetne spojeve i prevenira razvoj tumora.
Gorušica (Brassica juncea)
Gorušica je po svojstvima i nutritivnom sastavu vrlo slična rotkivici. Razlika je u izgledu, gorušica imažućkasto-zelenustabljiku sa zelenim listovima. Nešto je manje hrskavija struktura, ali je zato okus intenzivniji od rotkvice. Zbog intenzivnog okusa najčešće se kroisti u pripremi mesnih jela i umaka. Izntenzivan gorko-ljutkasti okus ukazuje na prisutnos visokih količina izotiocijanata koju sudjeluje u prevenciji štetnih spojeva u tijelu i razvoja bolesti. Niskokalorična je biljka s nešto većim udjelom ulja, bjelančevina i vlakana nego rotkvica. Ima visok sadržaj vitamina A, E i K te od minerala sadrži visoke koncentracije kalija, kalcija, fosfora i magnezija. Navedeni vitamini i minerali doprinose jačanju imuniteta te izgradnji stanica u tijelu.

Dodatne informacije

Količina

100 g, 200 g, 300 g

Povezani proizvodi

Design & Hosting PLAVI PIXEL © 2020 Zdravi Pinklec
lockusercartmagnifiercrossmenu